PROGRAMA DE ACTIVIDADES

dimecres, 12 d’agost de 2015

I Jornada Psicologia i Discapacitat "Conducta, sexualitat i envelliment"

os ofrecemos un resumen de la I Jornada Psicologia i Discapacitat "Conducta, sexualitat i envelliment", a la que asistimos algunos miembros de LNV
El passat 19 de juny es va celebrar a la Facultat de Psicologia de la Universitat de les Illes Balears (UIB), la I Jornada de Psicologia i Discapacitat, Conducta, sexualitat i envelliment, organitzada pel Col·legi Oficial de Psicòlegs de les Illes Balears i el Departament de Psicologia de la UIB i coordinada pel Grup de Treball sobre Psicologia i Discapacitat del COPIB.

La jornada, que va comptar amb més de 70 participants, es va iniciar a les 09,30 hores del dematí amb la presentació de l'esdeveniment a càrrec de la vicedegana del COPIB, Maria José Martínez, i el cap del Departament de Psicologia de la UIB, el Dr. Juan José Montaño. Tots dos ponents varen remarcar la col·laboració existent entre ambdues institucions, així com la necessitat de celebrar fòrums com aquesta jornada en els quals unir els aspectes professionals amb els acadèmics.


Posteriorment, el doctor Ricardo Canal, del Departament de Personalitat, Avaluació i Tractament Psicològic de la Universitat de Salamanca i membre de l'Institut Universitari d'Integració en la Comunitat (INICO), va departir la conferència principal sobre "La intervenció basada en suport conductual positiu". La intervenció del doctor Canal va resultar molt interessant per als assistents, versant principalment en els aspectes ètics i els valors necessaris a l'hora d'intervenir des del punt de vista del suport conductual positiu. Després d'un torn de preguntes, moderat pel Dr. Antoni Gomila, del Departament de Psicologia de la UIB, es va produir el primer descans de la jornada.


Si la primera part de la jornada va tenir un caràcter eminentment acadèmic, aquest es va convertir en més professional amb l'inici de la primera taula sobre "Avaluació i intervenció en conductes problema", sota la moderació del Dr. Antoni Gomila, Sebastià Forteza, psicòleg del Consorci per a la protecció i acollida de les Persones Disminuïdes Profundes de les Illes Balears (APROP), i José Vicent, psicòleg de l'Associació AMADIBA, varen presentar els seus treballs sobre l'avaluació de les conductes problema i l'abordatge de les mateixes des del suport conductual positiu, respectivament.


Ja a l’horabaixa, el vocal de Psicologia de la Intervenció Social del COPIB, Vicente Alcaltará, va moderar la segona taula, dedicada a Sexualitat. En la mateixa hi va intervenir Gemma Montes, psicòloga, sexòloga, especialista en educació sexual, assessorament, orientació i teràpia de parella, que ens va parlar dels diferents models d'intervenció en l'educació sexual en persones amb discapacitat i José Molina, psicòleg de l'Associació Síndrome de Down de Balears (ASNIMO), que ens va relatar les seves experiència professional en aquest aspecte en una presentació titulada: "Sexualitat en Discapacitat: una necessitat prohibida".


Amb una mica de retard a causa del debat sorgit de la taula anterior, va donar començament la tercera taula de la jornada, la taula dedicada a deteriorament i envelliment. En la mateixa i moderades per Mª Angeles Lahuerta, advocada, treballadora social i presidenta de AMITICIA (Associació d'oci i temps lliure per a persones amb discapacitat i respir per a les seves famílies), varen intervenir Elisabet Martin i Mª Luz Alonso, ambdues psicòlogues de l'Associació de Paràlisi Cerebral de Balears (ASPACE). Mentre Elisabet Martin ens va il·lustrar sobre el deteriorament cognitiu en persones amb discapacitat i la intervenció en aquests casos; Mª Luz Alonso ens va relatar "Una experiència sobre dol i pèrdua en persones amb discapacitat".

Destacar la gran participació, no tan sols en l'assistència a la jornada, sinó també en la participació en els debats iniciats després de cada taula i que en més d'una ocasió varen haver de ser tallats pels moderadors, a causa de la manca de temps.


Des del Grup de Treball sobre Psicologia i Discapacitat del COPIB, ens sentim satisfets de l'èxit de la I Jornada i som conscients que malgrat els temes tractats, són molts els que encara podem tractar i és per això que la intenció és consolidar aquesta jornada i fer-la créixer com a fòrum de trobada entre professionals, acadèmics i persones interessades en general.

FUENTE: COPIB

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

DINOS ALGO POR EL SPEAKPIPE